admin / 24.01.2019

Кто такой тушканчик

3. Спосіб життя

Місцеперебування великого тушканчика відрізняються різноманітністю. На півночі ареалу він тримається відкритих ділянок з розрідженим травостоєм. У степовій зоні звичайний по узбіччях грунтових доріг, крайках полів, на вигонах, по пологих схилах балок і ярів. В степах Казахстану і Західного Сибіру населяє нізкотравниє луки з солонцюватими грунтами, береги солоних озер і степових річок, узлісся соснових борів. У пустелях не зустрічається тільки на рухомих пісках; віддає перевагу ділянкам з легкими суглинними грунтами і заростями злаків, ополонок і сукулентів. У горах піднімається до 1650 м над рівнем моря.

Веде одиночний спосіб життя, рідко контактуючи з родичами поза сезону розмноження. У неволі дорослі особини виявляють агресію один до одного. Активний великий тушканчик виключно вночі, виходячи на поверхню через 40-45 хвилин після заходу й повертаючись у нору за 30-50 хвилин до сходу сонця. У порівнянні з дрібними тушканчики він більш обережний — перш ніж покинути нору, звір довго принюхується і прислухається. У спокійному стані великий тушканчик пересувається на задніх лапах кроком або риссю. При бігу переходить на асинхронний рикошет (послідовні поштовхи спершу однієї, потім інший лапою). Довжина нормального стрибка становить 80-125 см; максимальна швидкість бігу — 40-50 км / год. Великі тушканчики при бігу не здійснюють різких стрибків і йдуть від переслідування плавними, але потужними поштовхами, що створюють враження, що тушканчик буквально летить над землею.

Великий тушканчик риє складні постійні (літні та зимівельних) і прості тимчасові нори. Постійне нора починається щільно забитим землею ходом, що йде майже горизонтально; його довжина може досягати 6 м. Від горизонтального ходу посередині круто вниз відходить похилий хід, який веде до гніздовий камері на глибині 40-110 см. Іншим своїм кінцем основний горизонтальний хід відкривається назовні. Використовуваний вхід вдень зазвичай забитий земляною пробкою. Від основного ходу можуть відходити отнорки, трохи недоведення до поверхні землі і служать запасними виходами (зазвичай 1, рідко — 2-4). Кулясте гніздо в камері складено з сухих травинок, моху, шерсті, пуху та пір’я. Зимові нори глибше (1,5-2,5 м), з двома гніздових камерах на різній глибині. Тимчасові нори неглибокі, у вигляді косо минає під землю ходу. На півночі ареалу тушканчик також селиться в порожніх норах ховрахів.


3.1. Харчування

Великий тушканчик відноситься до всеїдних гризунам — в його раціоні в рівній мірі можуть бути присутніми рослинні (насіння, коріння, цибулини) і тварини ( комахи) корми. Він легко переходить з одного типу корму на інший залежно від його доступності і часу року. На сільськогосподарських землях великий тушканчик нерідко збирає посіяне насіння кавунів і динь, годується також зернами культурних злаків, насінням соняшника, горохом, але збиток завдає незначний.


FILED UNDER : Справочник

Submit a Comment

Must be required * marked fields.

:*
:*